סוג הבחינה: א. בגרות לבתי ספר על־יסודיים

מדינת ישראל

ב. בגרות לנבחני משנה

משרד החינוך התרבות והספורט

בגרות לנבחנים אקסטרניים

+

מועד הבחינה: קיץ תשס״ו, 2006 מספר השאלון: 404,016105

אנגלית

שאלון די

(MODULE D)

גרסה אי

הוראות לנבחן

- א. <u>משך הבחינה</u>: שעה ורבע
- ב. מבנה השאלון ומפתח ההערכה: בשאלון זה שני פרקים.

נקודות – הבנת הנקרא – 70 נקודות פרק ראשון

פרק שני - משימת כתיבה - 30 נקודות

סהייכ — 100 נקודות

ג. <u>חומר עזר מותר בשימוש</u>: מילון אוקספורד אנגלי-אנגלי-עברי

או מילון הראפס אנגלי-אנגלי-ערבי:

قاموس « هاراب » إنجليزي - إنجليزي - عربي

נבחן ״עולה חדש״ רשאי להשתמש <u>גם</u> במילון דו־לשוני: אנגלי-שפת־אמו / שפת־אמו-אנגלי.

ד. הוראות מיוחדות:

- (1) עליך לכתוב את כל תשובותיך בגוף השאלון (במקומות המיועדים לכך).
- (2) כתוב את כל תשובותיך ב<u>אנגלית</u> וב<u>עט בלבד. אסור</u> להשתמש בטיפקס.
 - (3) בתום הבחינה החזר את השאלון למשגיח.

ההנחיות בשאלון זה מנוסחות בלשון זכר ומכוונות לנבחנות ולנבחנים כאחד.

בהצלחה!

/המשך מעבר לדף/

20

+

PART I: ACCESS TO INFORMATION FROM WRITTEN TEXTS (70 points) Read the article below and then answer questions 1-7.

THE ACCIDENTAL CAREER OF PHOTOGRAPHER JIMMY CHIN

In August 2003, nature photographer Jimmy Chin was working on Mount Everest when a wall of snow came down and nearly killed him. Though he was thrown 30 meters down the mountain, Chin managed to take some dramatic pictures of the falling ice and snow. They were so good that he was hired to film scenes for a new documentary about the world's highest mountains. Not bad for someone who just five years ago didn't even own a camera.

"I was planning to become a professional mountain climber," says Chin, "but that changed in April 1999, when I was training for an expedition with a friend who works for a magazine. One morning I picked up his camera and took a picture of him in his sleeping bag, just as a joke. He showed the photo to the editor of his magazine, and she bought it!" Chin used the money to buy a camera of his own. Within a surprisingly short time he acquired the necessary technical skills and started making a living as a photographer. His pictures soon appeared in exhibitions and top photography magazines.

Only six months after selling his first picture, Chin was hired to film a climbing expedition to Argentina. There was just one problem: he had to use a video camera, something he had never done before. Again, however, he showed his unusual ability to pick up technical skills, and brought back an award-winning film of the climb. Says Matt Stanley, editor of *Climbing* magazine, "Chin's exceptional artistic talent enables him to capture the drama in every situation."

Chin's success is based on more than just talent. He is always experimenting and his many fans admire his bold use of new techniques. And he is very happy with the way things have turned out. "I've found a profession that's perfect for me: I get paid for doing the two things I love best in the world."

(Adapted from "The Accidental Career of Photographer Jimmy Chin", National Geographic News, March 23, 2004)

/המשך בעמוד 3/

QUESTIONS (70 points)

Answer questions 1-7 in English, according to the article. In questions 6 and 7,

	le the number ructions.	r of the correct answer. In the other questions, follow the			
1.	What information are we given about Jimmy Chin in lines 1-6?				
	PUT AN X E	BY THE <u>TWO</u> CORRECT ANSWERS.			
	i)	That he was in a climbing accident.			
	ii)	That he lost his camera on Mount Everest.			
	iii)	Where he went climbing for the first time.			
	iv)	When he took his first photographs.			
	v)	How his trip to Mount Everest helped his career.			
	vi)	That a documentary was made about him.			
		$(2\times8=16 \text{ points})$			
2.		THE SENTENCE. the writer explains how Chin			
		(10 points)			
3.	What shows that Chin is considered a very good photographer? Give ONE fact.				
	ANSWER:				
		(6 points)			
4.	·	n succeed as a photographer? Give TWO reasons from lines 7-19. THE SENTENCES.			
	(1) He				
	(2) He				
		$(2\times7=14 \text{ points})$			
		/המשך בעמוד 4/			

+				+
<u>אי</u>	<u>4, גרסה</u>	- 4 - <u>אנגלית, קיץ תשסייו, מסי 016105, 404, גרס</u> ו		
_	***			
5.		do we learn from the last paragraph? Give ONE answer.		
	COMF	PLETE THE SENTENCE.		
	We le	earn why		
			(7 points)	
6.	Whic	h description best suits Chin's career?		
	(i)	A long struggle to succeed.		
	(ii)	Many successes, some failures.		
	(iii)	Success came quickly.		
	(iv)	Failure was followed by success.		
			(8 points)	
7.	Why i	s Chin's career described as "accidental" in the title of the article?		
	(i)	Because it was the result of a climbing accident.		
	(ii)	Because Chin took many photographs by accident.		
	(iii)	Because Chin often works in very dangerous places.		
	(iv)	Because Chin discovered his abilities unexpectedly.		
			(9 points)	

/המשך בעמוד 5/

+

PART II: WRITTEN PRESENTATION (30 points)

Write 100 -120 words in English on the following topic.

8. Your school newspaper has asked readers to write on the following topic:

What do you think are the most important qualities in a friend?

Write a passage for the newspaper, giving two or three qualities and explaining why they are so important.

You may do one or more of the following:

- * Explain why the qualities make the person a good friend.
- * Explain why they are important to you.
- * Give examples from your own experience.

בהצלחה!

Use this page and the next (nos. 6-7) for writing a rough draft.

+

+

+-7+

אנגלית, קיץ תשסייו, מסי 016105, 404, גרסה אי

- 8 - אנגלית, קיץ תשסייו, מסי 016105, 404, גרסה אי
Write your <u>final</u> version here:

בהצלחה! זכות היוצרים שמורה למדינת ישראל אין להעתיק או לפרסם אלא ברשות משרד החינוך התרבות והספורט